כאבי גב תחתון והקשר לפעילות גופנית – הסבר
כאבי גב תחתון תמיד היו נפוצים מאוד, והם הפכו להיות מצויים עוד יותר בעשרות השנים האחרונות, כאשר המסכים בגדלים השונים נכנסו לחיינו. נכון להיום כ80% מהאוכלוסייה מתמודדים עם כאבי גב תחתון, כאשר אצל חלקם הכאבים הם כרוניים.
לכאבי גב תחתון יש הרבה מאוד סיבות מגוונות. אבל אחד הבולטים שבהן זה חוסר בפעילות גופנית. לכן לא פלא שהדור הנוכחי שמקדש את המסכים, ומזניח את הגוף. מתמודד הרבה יותר עם כאבי גב תחתון ביחס לכל מה שהיה בעבר.
כאשר בן אדם מקפיד על פעילות גופנית באופן מתמיד, הוא שומר על בריאות הגב התחתון ומוריד דרסטית את הסיכון לסבול מכאבים. מה קורה לגב שלנו כאשר אנחנו פעילים גופנית?
- השרירים והרצועות שמסובבים את עמוד השדרה, מתחזקים ומספקים לעמוד השדרה את התמיכה הנדרשת לו.
- הגמישות של השרירים, הרצועות, הגידים, הסחוסים והרקמות משתפרת להפליא, מה שמאפשר לגב התחתון חופש תנועה, ועמידה במשימות הקשות והמורכבות שאנחנו מפילות עליו.
- כאשר אנחנו פעילים גופנית, החומרים שחיוניים לדיסקים הבין חולייתיים זורמים אליהם בחופשיות ומזינים אותם. החומרים האלה מזינים את הדיסקים ומשמרים אותם.
ואלה רק חלק מהדברים, בהם פעילות גופנית תורמת לבריאות הגב התחתון.
מיותר לציין את מה שקורה כאשר אנחנו לא פעילים גופנית מספיק. ובמיוחד כאשר אנחנו יושבים הרבה מידי שעות ביום על הכיסא (שזה 'אסון' לגב תחתון בפני עצמו, אם לא עושים את זה בצורה נכונה). הסיכויים לכאבים בגב התחתון מאמירים, אבל זה לא עוצר רק שם. בהמשך זה עשוי לגרום גם לפריצות דיסק, דלקות ועוד תופעות 'מרנינות' בגב התחתון.
שמים סוף לכאבים והסבל, ומשפרים את איכות החיים שלך! השאירו פרטים!!!
כאבי תופת בגב התחתון – האם לשכב ולנוח או לצאת מהמיטה?
בעבר מקובל היה לחשוב שהתרופה לכאבי גב תחתון זה לשכב ולנוח. אך ככל שנקפו השנים, הבינו הרופאים והחוקרים שבדקו את העניין עד כמה זה לא נכון.
היום יש קונצנזוס בעולם הרפואה לגבי כך שמנוחה זה דבר גרוע כאשר מתמודדים עם כאבי גב תחתון. הדבר הנכון ביותר הוא להזיז את הגוף, להסתובב ולהיות פעילים גופנית כמה שיותר. זה יחזק את שרירי הגב, ויאיץ את תהליך ההחלמה.
לא צריך להמשיך את הפעילות הגופנית בדרסטיות, תוך התעלמות מהכאבים העזים. אלא מומלץ לעשות זאת לאט ובהדרגה.
חשוב לשים לב, שההמלצה היא להיות פעילים גופנית. אבל בד בבד חשוב גם לא לאמץ את הגב בסחיבה, הימתחות, והתכופפות.
במקרים ספציפיים של כאבי גב תחתון הרופאים ימליצו כן לנוח לאורך זמן מסוים, וכמובן שאנחנו נהיה קשובים להם.
מהי ההגדרה הנכונה של פעילות גופנית מספקת?
לאחר שהבנו מהי החשיבות של להניע את הגוף, נשאלת השאלה עד כמה צריך להיות פעילים גופנית. והתשובה היא: כמה שיותר.
זה לא אומר שעלינו לעשות הסבת מקצוע ולהפוך לספורטאים מחוננים, או לאצנים בעלי שם. אבל כן להקפיד על שגרה מתמדת של פעילות גופנית על בסיס יומיומי.
פעילות גופנית זו יכולה לכלול: ריצה / הליכה מהירה לאורך כחצי שעה עד שעה מידי יום, שחייה, משחקי כדור, או כל ספורט אחר שאתם אוהבים. העיקר שתזוזו כמה שיותר, ותתחילו להנות מגב תחתון בריא וחזק.
ומה לגבי פעילות גופנית עם הדרכה מקצועית?
ברוב המקרים הקפדה על פעילות גופנית שגרתית ועצמאית, תעשה את העבודה ותשמור לנו על הגב. אבל במקרים בהם הכאבים בגב התחתון הם עוצמתיים, ואנחנו רוצים להשיג תוצאות מהירות ויעילות יותר, כן יהיה נכון לגייס איש מקצוע לטובת העניין.
מדריך מקצועי לפעילות גופנית, כמו גם פיזיותרפיסט. יעזרו למטופל לעשות פעולות גופניות ותרגילים שמכוונים במיוחד לחיזוק השרירים בגב התחתון. ולכן התוצאות במקרים אלו הן טובות יותר. היעילות של פעילות גופנית תחת הדרכה על פני פעילות גופנית עצמאית, הוכחה גם מחקרית.
אז עם כל הכבוד לחגורות הגב, המשחות, משככי הכאבים והמדרסים. אין כמו פעילות גופנית לבריאות הגב התחתון!
לסיכום:
- אחד הגורמים הנפוצים ביותר להתפתחות אפיזודות של כאבי גב תחתון, זה העדר פעילות גופנית ברמה מספקת.
- פעילות גופנית שוטפת היא קריטית לבריאות הגב מהרבה מאוד היבטים.
- ככל שנשכיל לאמץ אורח חיים ספורטיבי ובריא יותר נהנה מגב תחתון בריא ואיתן יותר.