מה זה סיאטיקה?
העצב העונה לשם 'העצב הסיאטי' הוא העצב הארוך והמסיבי ביותר בגוף האדם. הוא מתחיל בעמוד השדרה המותני (גב תחתון) עובר דרך הישבן, וממשיך למורד 2 הרגליים. התפקיד של העצב הסיאטי הוא לספק תחושה לגפיים התחתונות . העצב בעצם מעביר מסרים בין המוח האנושי לשרירים, ובזכות העברת המסרים הזו מתאפשר לנו ללכת ולחוש דברים ברגליים בצורה מלאה ותקינה.
'סיאטיקה' זה למעשה מצב בו משהו לוחץ או מגרה את העצב הסיאטי. מצב זה גורם בהרבה מהמקרים לכאבים חזקים מאוד בגב התחתון שמקרינים גם לרגליים. תסמינים נוספים המאפיינים סיאטיקה:
- עקצוץ ברגל אחת או יותר
- העדר תחושה ברגל אחת או יותר
- חולשה ברגל אחת או בשתיהן
אצל רוב הסובלים מסיאטיקה הכאב או האי נוחות מורגשים לכל אורך העצב הסיאטי, שזה אומר מהגב התחתון דרך הישבן ועד למטה ברגליים. לרוב הכאב יוקרן לרגל אחת, אך לעיתים גם לשתיהן.
אורך זמן הכאבים כתוצאה מסיאטיקה משתנה מאדם לאדם. זה יכול להימשך שבועות בודדים או חודשים ארוכים.
מה הם הגורמים העיקריים לסיאטיקה?
סיאטיקה יכולה להיגרם ממגוון סיבות וגורמים. חלק מהסיבות הן די שגרתיות, וחלק פחות שגרתיות ואפילו בעייתיות באופן שמחייב התערבות רפואית מהירה. כאן נרחיב מעט על חלק גדול מהגורמים לסיאטיקה:
שמים סוף לכאבים והסבל, ומשפרים את איכות החיים שלך! השאירו פרטים!!!
-
פריצת דיסק:
פריצת דיסק היא למעשה הגורם העיקרי לסיאטיקה, והיא אחראית לכתשעים אחוזים ממקרי הסיאטיקה .פריצת דיסק מתרחשת כאשר השכבה החיצונית של אחד או יותר מהדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה נקרעת, מה שמאפשר לחלק מהחומר הרך בפנים להידחף החוצה וללחוץ על העצב הסיאטי או לגרות אותו. מה שגורם לסיאטיקה.
-
הריון:
סיאטיקה עשויה להופיע כאשר מופעל משקל רב מידי על האגן, ולכן סיאטיקה מופיעה יותר בקרב נשים בהריון, מכיוון שהריון עלול להפעיל לחץ מוגבר על אזור האגן.
המשקל הגבוה של ההיריון מפעיל לחץ על מפרקים באגן, מה שעלול לגרום לדלקת בעצבים העוברים באזור זה, כולל העצב הסיאטי. דלקת זו עלולה להוביל לכאב וחוסר תחושה באחת הרגליים או בשתיהן. סיאטיקה אצל נשים הריוניות חולפת בדרך כלל לאחר הלידה, אך היא עלולה להפוך לכרונית ולהימשך גם חודשים או שנים לאחר מכן.
-
דחיסה של שורש עצבים:
כאמור העצב הסיאטי הוא העצב הארוך ביותר בגוף. זה מתחיל מצרור עצבים בגב התחתון – הנקרא מקלעת העצה – ויורד עד לכפות הרגליים. שם העצב הסיאטי מסתעף לעצבים קטנים יותר והעצבים הקטנים האלה הם שמספקים את התחושה לרגליים.
דחיסת שורש עצב יכולה להתרחש כאשר משהו מפעיל לחץ על אחד או יותר מהעצבים הקטנים הללו, מה שגורם לסיאטיקה המתבטאת בין היתר בכאב, חוסר תחושה, תחושות דקירה המדמות דקירות של סיכות ומחטים או חולשה ברגליים.
-
היצרות עמוד השדרה:
היצרות עמוד השדרה היא מצב שבו החלל סביב חוט השדרה הופך צר מדי. סיאטיקה היא סימפטום שכיח של היצרות בעמוד השדרה שבעקבותיה נוצרת בין היתר לחץ על העצב הסיאטי.
היצרות החלל סביב חוט השדרה יכולה להיגרם מניוון של דיסקים, דורבנות בעצמות או שינויים ברצועות סביבו. זה יכול להיות גם בגלל פציעה או דלקת פרקים שהובילה לנזק או דלקת במפרקים.
-
תסמונת פיריפורמיס:
תסמונת פיריפורמיס היא מצב שבו שריר הפיריפורמיס דוחס את העצב הסיאטי. שריר הפיריפורמיס ממוקם עמוק בישבן. כאשר הוא מתכווץ, הוא גורם לירך להסתובב פנימה וקדימה על האגן. וזה עלול לדחוס את העצב הסיאטי שעובר לאורך הרגל וגורם לסיאטיקה שיכולה להתבטא במקרה זה בכאב, חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה ברגליים.
-
דלקת במפרק העצה:
דלקת במפרק העצה נגרמת על ידי דלקת בשריר הפירפורמיס. שריר הפיריפורמיס הוא כאמור שריר עמוק בישבן הנצמד לעצם העצה ולעצם הכסל. הוא מתפתל סביב העצב הסיאטי ועוטף אותו . כאשר השריר מודלק הוא גורם ללחץ או לגירוי על העצב הסיאטי שזה למעשה גורם לסיאטיקה. הדלקת הזאת עשויה להתפתח בעקבות פציעה או ישיבה לאורך זמן רב מידי שמפעיל לחץ מוגבר על האזור הזה.
-
ספונדילוליסטזיס:
ספונדילוליסטזיס הוא מצב שבו אחת החוליות מחליקה קדימה עד מעל העצם שמתחת. זה יכול לגרות את שורשי העצבים ולגרום לסיאטיקה. ישנם מספר מצבים שיכולים להוביל לספונדילוליסטזיס. אחד מהם הוא דלקת מפרקים ניוונית, שעלולה לגרום להידרדרות של המפרקים והעצמות סביב עמוד השדרה. המצב הנוסף שיכול להוביל לספונדילוליסטזיס הוא מחלת דיסק ניוונית, שבה יש התמוטטות בדיסקים בין החוליות.
-
גידולים:
סיאטיקה יכולה להיגרם מגידולים במקומות שונים לאורך עמוד השדרה, כולל הגב התחתון, העצה ועצם הזנב.
גידולים יכולים לדחוס או לגרות את העצב הסיאטי במספר דרכים. דרך אחת היא כאשר הם לוחצים על עצבים שעוברים דרכם או כאשר הם לוחצים על מבנים אחרים כמו שרירים ורצועות, שכתוצאה מכך הם יפעילו לחץ על העצב הסיאטי. גידולים עשויים גם לגרום לדלקת שמובילה לכאב וגירוי סביב האזור שבו הם נמצאים, ואם העצב הסיאטי נמצא בטווח הדלקת אז זה יגרום לסיאטיקה.
מה הם גורמי הסיכון לסיאטיקה?
- מאמץ פיזי מופרז
- יציבה לקויה
- ישיבה ממושכת מידי
- כיפוף מוגזם של הגב
- השמנת יתר
- סכרת
- הריון
הסיכוי לסבול מסיאטיקה הוא גבוה יותר בקרב אנשים מעל גיל חמישים.
כיצד מאבחנים סיאטיקה באופן עצמאי? ומתי חייבים לראות רופא?
הדרך לאבחן סיאטיקה היא די פשוטה. על המטופל לשכב ולהרים את רגליו בזווית של כשלושים עד תשעים מעלות. אם במהלך הפעולה הזו מופיע כאב מתחת הברך אז זה כנראה מצביע על סיאטיקה.
ניתן גם לפנות לרופא שיבדוק האם מדובר בסיאטיקה. לרוב הרופא יצליח לאבחן את המטופל על ידי סדרת שאלות מנחות שהוא ישאל אותו באשר לכאבים ולתסמינים שלו, ובדיקה גופנית.
במקרים בהם התסמינים הם חריפים כמו העדר שליטה על הסוגרים, העדר תחושה ברגליים, בעיות מעיים. או במידה והכאבים נמשכים לאורך זמן רב הרופא עשוי לשלוח את המטופל לבדיקת הדמיה, על מנת לשלול או לאשש בעיות חמורות שגורמות לסיאטיקה.
ולכן במידה והתסמינים הם חריפים וחריגים, או שהם נמשכים יותר מידי זמן חשוב לפנות בהקדם לאבחון מקיף אצל הרופא, כדי לדעת אם יש למנוע או לטפל במצבים בריאותיים מסוכנים.
כיצד מטפלים בסיאטיקה?
לרוב הסיאטיקה לא דורשת התערבות רפואית משמעותית. וניתן להקל עליה באמצעות טיפוליים שמרניים בבית עד שהיא תחלוף לגמרי. ההמלצה לאנשים הסובלים מסיאטיקה היא להמשיך בשיגרת יומם ככל שזה מתאפשר, אך יחד אם זאת להימנע מפעולות מאמצות המעמיסות על האגן ועמוד השדרה.
ברוב המוחץ של מקרי הסיאטיקה הזמן יעשה את שלו ותוך מספר שבועות (עד כחודש וחצי) היא תחלוף לחלוטין מאליה. אך בינתיים ניתן להקל על הכאבים בדרכים פשוטות.
בין היתר ניתן להקל על כאבי הסיאטיקה באמצעות:
- משככי כאבים ללא מרשם רופא (בעת הצורך הרופא ירשום תרופות חזקות יותר, שהן מרפות את השרירים ונוגדות דלקת. במקרים קשים עוד יותר הרופא ירשום תרופות חזקות עוד יותר כמו תרופה לדיכאון שהוכיחה את עצמה כיעילה מאוד לכאבים אלו)
- תרגילי מתיחה לגב
- עיסוי ביתי
- חבילות קרח
טיפול בפיזיותרפיה:
פיזיותרפיה עוזרת מאוד להקל על הכאב ואי הנוחות הקשורים לסיאטיקה. המטפל יתאים את התרגילים למטופל בהתאמה אישית על מנת לשחרר מתח בשרירים ובמפרקים, להרפות את עמוד השדרה, לשפר את יציבת הגב ולמתוח שרירים תפוסים.
טיפול זה הוכח כמאיץ את תהליך ההתאוששות וההחלמה מסיאטיקה, וכמקל על הכאבים.
טיפול בעיסוי:
טיפול בעיסוי הוא שימוש בטכניקות כדי לתפעל את הרקמה הרכה של הגוף. זוהי צורה של רפואה אלטרנטיבית שיכולה לשמש לשיכוך כאבים ובריאות כללית.
עיסוי יכול לעזור לסיאטיקה על ידי הורדת מתח בשרירים והפחתת עוויתות בשרירי הגב התחתון, שלעיתים קרובות קשורים לסיאטיקה.
ישנם סוגים רבים ושונים של טיפולי עיסוי שניתן להשתמש בהם לטיפול בסיאטיקה. סוג אחד מתאים במיוחד הוא עיסוי רקמות עמוק, המתמקד בשחרור מתח שרירים כרוני עמוק בתוך השרירים ורקמות החיבור המעורבים בסיאטיקה.
טיפול פולשני:
במידה וכל הטיפולים לא עוזרים, והמטופל סובל מחוסר יציבות בהליכה או חולשה בגפיים. ייתכן והרופא יורה על ניתוח על מנת לשחרר את העצב הסיאטי.
לסיכום:
- כאבי גב תחתון פוקדים את רוב אוכלוסיית העולם. אחד הגורמים הבולטים לכאבי גב תחתון זה סיאטיקה.
- סיאטיקה היא מצב בריאותי שמתרחש כאשר מופעל לחץ על העצב הסיאטי, או שמשהו מגרה אותו. העצב הסיאטי הוא הארוך ביותר בגוף האדם, הוא מתחיל באזור הגב התחתון עובר דרך הישבן ויורד במורד הרגליים. ולכן כאשר עצב זה נפגע הכאב עשוי להיות מורגש בגב התחתון בישבן וברגליים.
- התסמינים של סיאטיקה עשויים להיות, עקצוץ, העדר תחושה או חולשה ברגל אחת, ולפעמים בשתיהן. במקרים חמורים יותר סיאטיקה מובילה לאיבוד שליטה על הסוגרים, חוסר יציבות בהליכה, חולשה בגפיים ובעיות מעיים. במקרים אלו יש לפנות בהקדם לאבחנה רפואית.
- סיאטיקה יכולה להתפתח בעקבות מגוון בעיות בריאותיות או מצבים בגוף, כגון: פריצת דיסק, הריון, דחיסה של שורש עצבים, היצרות עמוד השידרה, דלקת במפרק העצה, גידולים ועוד.
- הסיאטיקה עשויה להופיע יותר בקרב אנשים מעל גיל חמישים.
- גורמי הסיכון המעודדים התפתחות של סיאטיקה כוללים: מאמץ פיזי מופרז, יציבה לקויה, השמנת יתר, הריון, ישיבה ממושכת מידי ועוד.
- לרוב סיאטיקה לא דורשת טיפול רפואי והיא חולפת מעצמה עד כחודש וחצי. ובינתיים ניתן להקל על הכאבים, באמצעות תרופות עם או בלי מרשם רופא (תלוי בעוצמת הכאבים והתסמינים) תרגילי מתיחה, חבילות קרח, ועוד.
- מומלץ מאוד להיעזר גם בפיזיותרפיה או עיסוי על מנת להאיץ את תהליך ההחלמה ולהקל על הכאבים.
- במידה והתסמינים חריפים וחריגים, או כאשר הסיאטיקה הופכת להיות כרונית הרופא עשוי להורות על ביצוע ניתוח לשחרור העצב הסיאטי.