מה זה בכלל אוסטיאופורוזיס / בריחת סידן?
כאשר אנחנו צעירים אנחנו נהנים מעצמות צפופות, דחוסות וחזקות. ולכן גם אם אנחנו נופלים בעוצמה לרצפה, אנחנו קמים, מתאוששים וממשיכים בדרכנו.
החוזק של העצמות שלנו תלוי במידה רבה בתזונה שלנו, הקפדה על פעילות גופנית, גנים טובים ועוד.
אך בשלב מסוים ובדרך כלל בגילים המתקדמים העצם מתחיל לאבד מהצפיפות שלה, ובתהליך טבעי והדרגתי העצמות מתחילות לאבד מדחיסותן אט אט, ומבלי שנחוש בכך. בשנים הראשונות עדיין לא נרגיש בשינוי השלילי, אך ככל שיחלוף הזמן, והעצמות תלכנה ותדלדלנה, נתחיל להרגיש את זה, וזה לא נעים.
אוסטיאופורוזיס שכיחה יותר בקרב נשים, ובגילים מבוגרים. אך גם צעירים עשויים לסבול ממנה, אם כי, באחוזים נמוכים הרבה יותר. כאשר מדברים על כלל האוכלוסייה כ 7% סובלים מאוסטיאופורוזיס, ואילו בגילי 50 ומעלה בקרב נשים וגברים ביחד, השיעור מזנק ל20%.
אוסטיאופורוזיס נחשבת למצב רפואי כרוני. כלומר מהרגע שהיא מופיעה, היא כאן כדי להישאר, ואין כל כך איך להחזיר את הגלגל אחורה. מה שכן ניתן לעשות, זה למנוע או להאט את המשך התדרדרות המצב באמצעות התאמות מסוימות באורח החיים ותרופות. מה שאומר שככל שנזהה את הבעיה מוקדם יותר, נצליח לצמצם את השפעתה השלילית.
שמים סוף לכאבים והסבל, ומשפרים את איכות החיים שלך! השאירו פרטים!!!
מה הקשר בין אוסטיאופורוזיס (בריחת סידן, דלדול עצם) לכאב גב תחתון?
בגלל העובדה שאוסטיאופורוזיס גורמת להיחלשות העצמות, עשויים אנשים שסובלים מהמחלה להתמודד עם שברים בעצמות בכל חלקי הגוף. יש עצמות שנוטות להישבר מהר יותר ביחס לשאר העצמות בגלל בריחת סידן, אחת מהן הוא עמוד השדרה.
זאת אחת הסיבות העיקריות לכאבי גב תחתון כתוצאה מאוסטיאופורוזיס, אבל לא היחידה. אוסטיאופורוזיס עשויה לגרום גם לעקמת, לאובדן גובה, קושי בתנועה וכאבים כרוניים בגב התחתון. בדרך כלל עוד לפני שנגיע למצב של שבירת עצמות בעמוד השדרה נזהה את התסמינים האחרים שפורטו כאן.
החשיבות של אבחון מוקדם של כאבי גב תחתון כתוצאה מאוסטיאופורוזיס / דלדול עצם.
כאמור, לאוסטיאופורוזיס אין טיפול שיודע למגר אותה. ניתן רק לנסות לבלום אותה, ויפה שעה אחת קודם. לכן החשיבות לאבחן אותה היא גדולה.
בריחת סידן תסמינים – כיצד עולים על האוסטיאופורוזיס בזמן?
אין סימנים מאוד מובהקים וברורים לזהות את האוסטיאופורוזיס. אך יחד עם זאת תהיה זו טעות חמורה לחכות לשבר הראשון בגב התחתון בשביל לחשוד שיש לכם אוסטיאופורוזיס.
מה שניתן לעשות על מנת לתפוס את האוסטיאופורוזיס בעודה בחיתוליה, זה כדלהלן:
- במידה ואתם מעל לגיל חמישים וסובלים מכאבי גב תחתון כרוניים, חשוב שתפנו לאבחון מתאים אצל הרופא.
- במידה ואתם מזהים תחילת התפתחות של עקמת בגב, פנו לאבחון.
- במידה ואתם חשים לפתע הגבלות תנועה מתמשכות ומציקות בגב, פנו לאבחון.
- מומלץ מאוד בגיל מבוגר לפנות מדי פעם לבדיקת גובה אצל אחות או רופא. כאמור אחד הסימנים לאוסטיאופורוזיס זה איבוד גובה, ולכן מעקב זה עשוי לעזור לגילוי מוקדם.
- בדיקות תקופתיות של צפיפות העצם על פי המלצת הרופאים.
כיצד מאבחנים כאבי גב שמקורם באוסטיאופורוזיס / בריחת סידן?
מדובר בבדיקה של צפיפות העצם (DXA) באמצעות הבדיקה ניתן לאבחן מהי רמת צפיפות העצם נכון לשעת האבחון. את הבדיקה ימליץ הרופא לעשות בכל פעם שיעלה חשד לכאבי גב תחתון שנובעים מאוסטיאופורוזיס.
כמו כן מומלץ לעשות את הבדיקה מידי פעם בגילים המבוגרים בהתאם למופיע להלן:
- נשים מעל גיל 65 – פעם אחת בכל 5 שנים
- גברים מעל גיל 70 – פעם אחת בכל 5 שנים
- מי שנמצא בקבוצת סיכון לפתח אוסטיאופורוזיס (בגלל גנטיקה משפחתית, עישון, צריכת אלכוהול מופרזת ועוד) יעשה את הבדיקה הראשונה כבר בגיל חמישים.
טיפול באוסטיאופורוזיס – כיצד חיים לצד כאבי גב תחתון ואוסטיאופורוזיס / דלדול עצם?
יש להקפיד על צריכת סידן וויטמין D בהתאם להוראת רופא. להקפיד על פעילות גופנית שקריטית לבניית העצם, להימנע מעישון, אלכוהול וקפאין.
במידה והרופא מורה על נטילת תרופות יש להקפיד לקחת אותן בזמן וברצף.
כמו כן יש לעשות בדיקת צפיפות עצם כל שנתיים, על מנת לעקוב אחר יעילות הטיפול.
לסיכום:
- אחד הגורמים לכאבי גב תחתון בגיל מבוגר זה אוסטיאופורוזיס.
- מדובר במחלה שבמסגרתה העצם מאבד מצפיפותה, ולכן עמוד השדרה הופך להיות חלש ושביר הרבה יותר.
- זה יכול לגרום לשברים וכאבים עזים בגב התחתון.