כאבי גב תחתון אחרי תאונה – קווים לדמותם!
אזור הגב התחתון מועד לכאבים תמיד, ולא רק בשל תאונות. הסטטיסטיקה מלמדת אותנו שלא פחות מ80% מהאוכלוסייה מתמודדים עם כאבי גב תחתון במהלך חייהם. אצל רובם זה לא בשל תאונה.
כאבי גב תחתון סתמיים נובעים ברוב המקרים, ממאמץ פיזי עודף, יציבת גוף לקויה, הריון, מתיחת שריר וכו'. אלה האחרונים פוקדים אותנו לתקופה בת 2 עד 6 שבועות וחולפים. אך בשונה מכאבי גב תחתון אלה, כאבי גב תחתון אחרי תאונה נוצרים מחבטה עוצמתית וישירה, ולכן ייתכנו פגיעות קשות יותר בגב התחתון שעשויות להיות לעיתים גם מסוכנות. ונדרש מאיתנו תשומת לב מקסימלית לכאבים אלה.
מאפיין מובהק מאוד לכאבי גב תחתון לאחר תאונה הוא, התעוררות מאוחרת. כלומר הכאבים מתעוררים רק לאחר כמה שעות או אפילו ימים לאחר התאונה. זה לא תמיד כך, ולפעמים הכאבים יהיו מיידיים. זה משתנה ממקרה למקרה.
הסיבה ל'התעוררות המאוחרת של הכאבים' היא, שהגוף מייצר אנדורפינים (משככי כאבים טבעיים) כאשר הוא מרגיש 'מותקף'. משככי כאבים אלה, מאלחשים את הכאב לחלוטין.
עובדה זאת, יש בו ייתרון אך יש בה גם סיכון. הייתרון ברור, הרי נחסכים מאיתנו כאבים עזים. הסיכון הוא, שאנחנו עשויים לטעות ולחשוב שהכול בסדר עם הגב התחתון שלנו אחרי התאונה, ולהמשיך להתנהל כרגיל. בעוד המצב הוא אקוטי ומצריך טיפול מהיר.
לכן אם חווים חבטה חזקה בגב בתאונה, פונים להיבדק. ללא קשר להרגשת או אי הרגשת כאב בזמן אמת!
שמים סוף לכאבים והסבל, ומשפרים את איכות החיים שלך! השאירו פרטים!!!
מה קורה לגב התחתון שלנו בשעת התאונה?
לא תמיד הגב שלנו יספוג נזק בזמן תאונה, וגם כאשר כן, זה עשוי לנוע בין פגיעה מינימלית לחלילה קשה ומסוכנת.
לעיתים זה יסתכם למזלנו במתיחת שריר או רצועה. ובמקרים אחרים זה עלול להיות שברים או נקעים בחוליות, פריצת דיסק או בלט דיסק, היצרות תעלת עמוד השדרה, פגיעה בעצבים בגב ועוד פציעות טראומתיות שעלולות להיות לא רק כואבות, אלא גם מסוכנות.
לעיתים כאבי גב תחתון אחרי תאונה, יקרינו גם לאזורי גוף נוספים כגון: רגל אחת או יותר, המפשעה, העכוז ועוד.
התנהלות נכונה ואחראית כאשר יש כאבי גב תחתון אחרי תאונה – בריאותית ומשפטית!
התנהלות בריאותית נכונה
אם הגב התחתון סופג מהלומה חזקה בעת התאונה, גם כאשר הכול מרגיש בסדר ותקין, פונים לבדיקה אצל רופא בהקדם האפשרי.
גילוי מוקדם ומהיר של חבלות חמורות בגב התחתון בשל תאונה, עשוי למנוע מצבים בריאותיים אקוטיים ובלתי הפיכים. לעיתים בדיקה גופנית תספק את הרופא בשביל לקבוע אם קיימת פגיעה ממשית, ולעיתים הוא יבקש להיעזר בבדיקות טכנולוגיות מעמיקות יותר.
התנהלות משפטית נכונה
כאשר חווים פגיעה ממשית בגב התחתון מתאונה, אפשר לקבל לעיתים (בכפוף לקריטריונים ברורים) קצבאות ייעודיות מהביטוח הלאומי.
אך את הזכויות האלה אי אפשר לממש, כאשר אין מסמכים רפואיים מתאימים המאשרים את דבר הפגיעה, ואת הקשר של החבלה לתאונה.
וכאן הזמן משחק תפקיד קריטי. ככל שתפנו מהר יותר לרופא, הוא יוכל לאבחן את החבלה ולקשור אותה לתאונה, ובהתאם לכך להנפיק את המסמכים הנדרשים. אך ככל שמועד האבחון יהיה רחוק יותר ממועד התאונה, יהיה קשה יותר להצביע על הקשר בין הפגיעה לתאונה.
כיצד מטפלים בכאבי גב תחתון לאחר תאונה?
במקרים שבהם הרופא מאבחן את הפגיעה, וקובע שאין פגיעה ספציפית שמצריכה טיפול. ניתן להקל על הכאבים באמצעות:
לעיתים ימליץ הרופא גם על טיפול פיזיותרפיה או כירופרקטיקה.
גם במקרים של חבלות משמעותיות יותר כגון פריצת דיסק ועוד, ינסה הרופא לטפל באמצעים שמרניים (פיזיותרפיה, כירופרקטיקה ועוד) ובמקרים של כאבים אקוטיים במיוחד, הוא עשוי להמליץ על קבלת זריקת הרגעה, כגון זריקה אפידורלית או זריקת וולטרן.
במקרים של פגיעות קשות בגב התחתון אחרי תאונה, כאשר הטיפולים השמרניים אינם יעילים, או כאשר המצב מסכן את המטופל מיידית, הרופא ימליץ על התערבות כירורגית.
לסיכום:
- כאבי גב תחתון אחרי תאונה, נפוצים מאוד.
- לעיתים מדובר בפציעות מינוריות ולא מסוכנות, ולעיתים בפציעות אקוטיות המחייבות התערבות כירורגית.
- לא תמיד מרגישים את הכאב בגב התחתון מיד אחרי התאונה, אלא באיחור של שעות ואפילו ימים.
- בכל מקרה של חבלת גב תחתון בתאונה (גם כאשר לא חשים כאב) יש לפנות לבדיקה רפואית.